Försommar

Visst gör det ont när knoppar brister. Men vad skönt det är när de väl gjort det, som när du berättat en stor hemlighet, gjort slut på ett dåligt kärleksförhållande, sagt upp vänskapen med en dålig kompis eller pluggat klart och skrivit det där vidrigt svåra och tråkiga provet.

Jag var tvungen att fota lite på vägen från bussen i morse för jag tycker det är så underbart med maj när det ser ut såhär utomhus.

Då kom jag att tänka på vad det egentligen är vi gör här på teatern. Vi spelar föreställningar om psykisk ohälsa för barn och unga som lever i familjer med just detta problem. Det är roligt och givande att spela Det tar tid att bli ung. Den är komisk och snabb och fångande. Det är roligt att åka runt i Sverige på turné och se en massa nya ställen, träffa en massa trevliga människor. Men VARFÖR gör vi det egentligen? Jo, för att på något sätt nå dig som kanske känner igen dig i föreställningen på ett eller annat sätt. Kanske på grund av att du har en kompis som lever i en familj med dessa problem. Eller kanske på grund av att du själv lever i en familj med dessa problem. Förhoppningen är att kunna hjälpa dig att ta mod till dig och prata om dina problem. Ge en klapp på axeln och en putt i rätt riktning.

Så tänkte jag på dig som inte kan njuta lika mycket av detta fina väder utan måste fixa något åt din förälder eftersom hen inte kan ta hand om sig själv. Eller så behöver du skydda ett småsyskon från en förälder som är våldsam. Eller någonting annat som gör att din vardag fylls med vuxensaker som inte du borde ta hand om utan som är din förälders ansvar.

Det finns hjälp att få, som Amanda skrev i förra veckan. Under Bra hemsidor hittar du länkar som du kan klicka dig vidare till för att läsa mer och få information som förhoppningsvis rör din situation.

Sen har vi på vår hemsida information under projektet De osynliga barnen där du kan läsa mer.

– Du är inte ensam. Det finns ungefär 70000-100000 barn och unga som lever med en förälder med psykisk ohälsa.

– Det är jätteviktigt att du pratar om dina problem med en vuxen som du litar på. Det kan vara en kompis förälder, en lärare, en kurator, en tränare eller vem som helst som du har förtroende för.

– Det finns hjälp att få. Är du osäker kan du söka på de sidor jag nämnt tidigare i inlägget.

– Alla har rätt till en lycklig barndom, även om ens förälder mår dåligt. Det gäller även dig!

– Du är viktig, unik och en fantastisk människa!

– Det är INTE ditt fel att din förälder mår dåligt och det är inte ditt ansvar att se till att din förälder blir frisk. Det enda du har ansvar för är att se till att du mår bra och får vara ung.

Du får gärna höra av dig till oss med frågor. Vi har alltid möjlighet att se mail.

Jag hoppas du har en underbar dag i vårvärmen och att du kommer fram dit du vill! Det gjorde till slut jag!

/Mattias